Prezident ocenil prácu 16 osobností z kultúry, vedy či športu

07.01.2014 Bratislava

Bratislava 7. januára (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič udelil dnes pri príležitosti 21. výročia vzniku samostatnej Slovenskej republiky štátne vyznamenania. Ocenil nimi prácu 16 osobností z rôznych sfér spoločenského života. V Rytierskej sieni Bratislavského hradu si prevzali jedno z vysokých ocenení – Rad Bieleho dvojkríža II. a III. triedy, Rad Ľudovíta Štúra II. a III. triedy, Pribinov kríž I. a II. triedy a Medailu prezidenta SR. Na udeľovaní sa zúčastnili členovia vlády, Národnej rady SR, šéfovia samosprávnych krajov či diplomati.

Rad Bieleho dvojkríža II. triedy – vojenský udelil prezident plukovníkovi vo výslužbe Imrichovi Gablechovi, letcovi a vojnovému veteránovi. Ocenil jeho aktívnu účasť v oslobodzovacom boji proti fašizmu a celoživotné úsilie pri obrane demokracie. In memoriam udelil prezident Rad Bieleho dvojkríža III. triedy zosnulej zástupkyni slovenskej menšiny v Maďarsku Anne Ištvánovej. Ocenil jej celoživotnú obetavú krajanskú činnosť a šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí.

Rad Ľudovíta Štúra II. triedy udelil prezident ekonómke a bankárke Elene Kohútikovej za mimoriadne zásluhy o rozvoj v oblasti bankovníctva a hospodárstva SR. In memoriam udelil toto ocenenie jazykovedcovi a vysokoškolskému pedagógovi Jozefovi Mistríkovi. Hlava štátu ocenila jeho mimoriadne zásluhy o rozvoj v oblasti slovenskej jazykovedy. Rad Ľudovíta Štúra II. triedy získal aj lekár, reumatológ Jozef Rovenský za jeho mimoriadne zásluhy v oblasti zdravotníctva, školstva, vedy a výskumu a za šírenie dobrého mena SR v zahraničí. Prezident týmto radom ocenil aj Františka Trebuňu a jeho mimoriadne zásluhy o rozvoj v oblasti školstva, vedy a techniky a šírenie dobrého mena SR v zahraničí.

Stavbár a projektant Anton Bezák si za mimoriadne zásluhy o rozvoj v oblasti vedy, techniky a hospodárstva SR vyslúžil od hlavy štátu Rad Ľudovíta Štúra III. triedy. Toto ocenenie získal aj paraolympijský športovec Štefan Kopčík, prezident mu ho udelil za mimoriadne zásluhy o rozvoj paraolympijského športu a za šírenie dobrého mena SR v zahraničí. Riaditeľka občianskeho združenia pre hendikepované deti a mládež Dagmar Kozáková si rad odniesla za mimoriadne zásluhy v oblasti sociálnej práce s mládežou.

Pribinov Kríž I. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj SR v oblasti výtvarného umenia dostali akademickí maliari Martin Činovský a Rudolf Krivoš. Spisovateľ a publicista Rudolf Dobiáš si za mimoriadne celoživotné úsilie pri obrane demokracie, ľudských práv a náboženských slobôd vyslúžil Pribinov kríž II. triedy. Toto isté ocenenie získal aj spisovateľ a dramatik Karol Horák za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj SR. Speváčka folklórnych piesní Anna Hulejová si ho odniesla za mimoriadny prínos do slovenskej kultúry v oblasti ľudového umenia. Pribinov kríž II. triedy dostala aj divadelná, televízna a rozhlasová herečka Eva Krížiková. Prezident ocenil jej mimoriadny prínos do slovenskej kultúry v oblasti dramatického umenia.

Medailu prezidenta SR si odniesol špeciálny pedagóg Miroslav Kuric. Hlava štátu ocenila jeho celoživotné významné zásluhy o rozvoj školstva.
 
Bratislava 7. januára (TASR) - Medzi 16 osobnosťami hospodárskeho, vedeckého, kultúrneho či spoločenského života, ktoré si dnes na Bratislavskom hrade prevzali štátne vyznamenania z rúk prezidenta Ivana Gašparoviča pri príležitosti 21. výročia vzniku Slovenskej republiky, sa ocitol aj spisovateľ a dramatik Karol Horák. "Sú výrazom dôvery vo výsledky našej práce, prejavom záujmu vrcholného predstaviteľa SR o pestrý register spoločenských aktivít a ich praktické výsledky," uviedol v ďakovnom príhovore za vyznamenaných profesor v Inštitúte estetiky, vied o umení a kulturológie Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity a čerstvý nositeľ Pribinovho kríža II. triedy, ktorý Karolovi Horákovi udelil prezident Gašparovič za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj SR.

"Váš počin vnímame ako jednu z možných foriem prekonávania polarizácie spoločnosti, o ktorej ste sa zmienili v novoročnom prejave," doplnil na adresu prezidenta s tým, že laureáti ocenenie vnímajú tiež ako istý druh zadosťučinenia za mnohoročné pracovné úsilie a impulz do ďalšej práce. "Som rád, že v našej republike sú ľudia, ktorí v práci mojich kolegov postrehli tvorbu autentických hodnôt s národným timbrom, ale aj s evidentnou ambíciou k univerzálnosti," uzavrel autor úspešných prozaických diel, ktorého doménou tvorby sa však stalo divadelníctvo a dramatická tvorba.

Okrem Karola Horáka si z rúk hlavy štátu prevzala prestížne vyznamenanie napríklad aj divadelná, televízna a rozhlasová herečka Eva Krížiková, ktorá oficiálne uznanie od prezidenta označila za "naplnenie svojho celoživotného obdobia". "Strašne veľa som robila jedno obdobie, asi je to ozaj také celoživotné zhodnotenie," povedala pre TASR Eva Krížiková, ktorá v Slovenskom národnom divadle pôsobí od roku 1954. "A ešte ma nevyhodili (smiech). Tak dúfam, že ešte sa nájde režisér, ktorý mi čo to dá, lebo divadlo je špeciálne v tom, že aj tam treba starých," dodala laureátka Pribinovho kríža II. triedy. Rovnaké vyznamenanie si prevzala aj speváčka folklórnych piesní Anna Hulejová za mimoriadny prínos do slovenskej kultúry v oblasti ľudového umenia.

Rad Ľudovíta Štúra II. triedy - in memoriam udelili jazykovedcovi a vysokoškolskému pedagógovi Jozefovi Mistríkovi za mimoriadne zásluhy o rozvoj v oblasti slovenskej jazykovedy. Profesor Mistrík sa vo svojej vedeckovýskumnej činnosti zameriaval najmä na štylistiku, poetiku, matematickú jazykovedu, gramatiku, grafológiu a rétoriku. Publikoval takmer 250 vedeckých štúdií a článkov v slovenských i zahraničných časopisoch, pripravil niekoľko desiatok učebníc a príručiek. Ako priznal pre TASR Miloš Mistrík, vyznamenanie by jeho otca, významného jazykovedca Jozefa Mistríka určite potešilo: "Ale on nebol na tieto ceremónie, on to bral vždy tak ľudsky. Ani si tie medaily a ocenenia, ktoré už vtedy dostal, nevystavoval a nevešal na steny. Bral to ako súčasť života." 

Udeľovanie vyznamenaní, najmä štátnych, je významnou formou uznania zásluh občanov SR aj iných štátov. Ide o morálne a spoločenské ocenenie vynikajúcich jednotlivcov, výnimočne aj vojenských útvarov a vojenských zväzkov, ktoré majú zástavu. Právo udeľovať štátne vyznamenania patrí k tradičným kompetenciám hláv štátov. Štátne vyznamenania sú rady (vyššie) a kríže (nižšie). Prezident udeľuje aj Rad Andreja Hlinku, Kríž Milana Rastislava Štefánika a Medailu prezidenta SR.
 
 
 

Vyberte región